Tuesday, November 23, 2010

Roti Koekoes

Van de week liep ik met Chiel bij een bakkertje en daar zagen we iets liggen wat erg veel weg had van Roti Koekoes, een gestoomde cake. Ik kocht gelijk een stukje en het smaakte heerlijk, maar het was geen roti koekoes...

Vroeger aten we thuis veel roti koekoes. Met z'n allen in de keuken en de taken waren dan goed verdeeld. Louky stond vaak aan de mixer. Eieren met suiker te kloppen, totdat ze luchtig en zachtgeel waren geworden. Marianne en Arlene stonden meel af te wegen en te zeven, Lody was de stomer aan het klaar maken. Kaasdoek werd er in gelegd. En Simone en ik stonden geduldig te wachten totdat het beslag in het kaasdoek werd gegoten zodat wij de kom konden uitlikken. Vanille met chocolade.

Later maakte ik vaak zelf roti koekoes vooral als Chiel op oefening ging naar Duitsland. Hij zat dan uren in de trein met zijn collega's voordat ze in Duitsland aankwamen. Om die tijd te doden was er altijd de zogenaamde 'ritsel-kist'! Die kist werd gevuld met lekkere dingen die de mannen hadden gekocht of die door zorgzame vriendinnen en vrouwen werden gemaakt. Het was een hit, die 'rotte koekjes' zoals het in legertermen werd benoemd. Samen met de hete kippenpootjes gingen ze standaard in de ritsel-kist!

Dus vanmiddag ben ik aan de slag gegaan. Bij gebrek aan een mixer heb ik mijn blender gebruikt. En in plaats van een dubbele stomer heb ik mijn nieuwe en oh zo handige elektrische stomer gebruikt! Ik heb alleen maar vanille smaak gemaakt, je raad het al, bij gebrek aan chocolade.

En nu staan ze uit te dampen op mijn aanrecht! Heerlijk zoals het is, maar ook erg lekker met boter en jam!



Voor diegenen die het willen proberen, hier het recept uit het kookboekje 'Oostere Keukengeheimen, de handleiding voor Hollandse huisvrouwen bij de bereiding van Chinese en Indische gerechten' van Yu-Fei.

Maar ook handig voor de niet zo handige Indo's onder ons!


  • 10 eieren
  • 600 gr. suiker
  • 600 gr. bloem
  • 250 gr. sodawater
De eieren en suiker kloppen tot de massa er lichtgeel en dik uitziet. Gezeefde bloem toevoegen. Water erbij. Een gedeelte van het beslag apart nemen en vermengen met een paar lepels cacaopoeder. Nu kan je het beslag in kleine vormpjes, bekleed met bakpapier, vullen tot 3/4 onder de rand. Eerst het gele beslag, dan wat bruin beslag en daarna met geel beslag. Je kan ook het beslag in een stoompan doen bekleed met kaasdoek of een schone theedoek. (eerst vochtig maken!) Daarna stomen en als een houten prikker er schoon uitkomt is/zijn de cake(jes) gaar. (ongeveer 45 minuten voor een cake, 15 minuten voor cakejes)


Het mag duidelijk zijn dat ik geen 10 eieren gebruikt heb maar alle aantallen gehalveerd heb...

Have a nice day!

5 comments:

simone said...

Yammie, jeugdsentiment!!!!!

Arlene said...

mmmmmmmmmmmm ziet er goed uit enne bedankt voor het recept!

Mickey said...

't Was echt superlekker! hihi, handig, op Hyves had Ans gemeld dat ze had gebakken, en geheel onbescheiden riep ik dat ik wel wilde proeven. 10 minuten later: dingdong!! Buuf Ans aan de deur met Roti Koekoes. gister ' zo', vers van gesmuld, vanmorgen met een jammetje.
Superlekker!

miss honeybee said...

Ben blij dat je het lekker vond!

Fiona Teeuw said...

Helaas heb ik geen stomer! Maar door het lezen van het heerlijke recept ga ik in de komende dagen maar weer eens proberen een lekker "Hollandse" cake te bakken. Als verrassing voor Egbert.

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails